Leert je veel beter verkopen

Leert je veel beter verkopen

Afwijzing

Een afwijzing, wat doe je ermee?

Het viel niet mee om de ‘klant’ te pakken te krijgen. Steeds was ze in bespreking, buiten de deur of hoor je: “Ik denk dat ze even van haar plek is, want ze neemt niet op. Probeert u het over een uurtje nog eens”. Je was bang voor een afwijzing.

Uiteindelijk lukt het je toch om een afspraak te maken. En daar blijft het niet bij.

De ‘klant’ heeft duidelijk interesse in jouw product. Jullie hebben zelfs een klik en kletsen over de vakantie. Op de zaak houd je iedereen die betrokken is op de hoogte en werk je samen de offerte uit. Je mag hem zelfs presenteren en toelichten in een ‘plezierig onderhoud.’

“Ik laat volgende week iets horen”, besluit zij het gesprek.

Jij wacht af … tot ze op de laatste dag van die volgende week zij je belt. Ze is kort en zakelijk. Na 10 seconden weet je genoeg.

Je kan wel door de grond zakken.
“Jezusmina, dit kan toch niet waar zijn. Niet te geloven” roep je teleurgesteld. Je hebt de order NIET gekregen.

Wanneer je de order niet krijgt, biedt dat misschien perspectief voor een volgende keer.

Maar een afwijzing kan ook het begin zijn van iets moois

Een afwijzing overkomt dagelijks duizenden verkopers. Het overkomt ons kennelijk allemaal. Wat rest is de schouders ophalen en doorgaan naar de volgende uitdaging.

Maar is dit wel zo verstandig? Niet omzien en doorgaan?

Ik denk van niet.

Stuur na de afwijzing de prospect een brief om hem te bedanken voor de geboden kans en het plezierige contact. Laat weten dat je een volgende keer weer graag uitgenodigd wordt om een aanbieding te mogen doen. Wees correct, sportief en niet boos. Verkopen is topsport waar je soms met banddikte kunt verliezen.

Vertel hem in de brief dat je hem gaat bellen omdat je graag wilt weten waar je in tekort bent geschoten. Was het de prijs, de voorwaarden, de kwaliteit, of het vertrouwen?

Als hij bereid is om een toelichting te geven kun gaan je werken aan die tekortkoming of skills. Bij een volgende keer maak je vast meer kans en win jij misschien wel met een fietslengte verschil.

Scroll naar boven