Leert je veel beter verkopen

Leert je veel beter verkopen

Netwerken

Netwerken is werken aan je succes

Netwerken is goed voor je business. Je ontmoet andere ondernemers, het vergroot je zichtbaarheid en het kan leiden tot mooie samenwerkingen. Van netwerken kun je leren en het kan je business opleveren.

Als je het goed doet.

Netwerken is een vorm van acquisitie waar je niet nonchalant mee om moet gaan. Het is niet vrijblijvend. Net als bij een salesgesprek, moet je je goed voorbereiden als naar een netwerkbijeenkomst gaat. Doe je dat niet, dan kan netwerken je tegenvallen.

Je moet geen lid worden van een netwerkorganisatie als je alleen maar wilt halen. Je moet ook willen geven en delen.

Netwerken is een serieuze aangelegenheid en kan je veel business opleveren.

Netwerken betekent ook dat je moet pitchen

Een standaard netwerkactiviteit is pitchen. Je vertelt wie je bent, wat je doet en wat je voor de ander kan betekenen. Voor veel ondernemers is pitchen een crime terwijl het eigenlijk een mooie kans is om jezelf en je business onder de aandacht te brengen bij alle aanwezigen.

Waarom vinden we pitchen dan zo lastig? Omdat we niet vrijuit spreken. We proberen een uit-het-hoofd-geleerd verhaaltje zonder fouten te vertellen. En dat rammelt zo nu en dan. Omdat een geschreven tekst meestal geen gesproken tekst is.

Anyway, na een pitch of 10 weet je wat je moet vertellen en kun je het foutloos. Op de automatische piloot. Na 10 keer weten alle aanwezigen ook al wat je gaat zeggen, dus checken ze hun telefoon. Omdat je niks nieuws te melden hebt, kun je niemand meer verrassen en haken mensen af.

Maak daarom je pitch waardevol en verander regelmatig van invalshoek. FairySales heeft een slimme elevator pitch stramien ontwikkelt waardoor je voortaan perfect kunt pitchen.

Sluit je aan, blijf niet aan de kant staan

Een andere netwerkfrustratie is contact maken met andere ondernemers. Zeker als je ‘nieuw’ bent, kan dat lastig voor je zijn. Wat je vooral niet moet doen is in een hoekje staan wachten totdat iemand naar jou toekomt. Passiviteit werkt niet. Je zal je moeten aansluiten. Zoek bijvoorbeeld een groepje van drie op. Dat sluit makkelijker aan dan bij twee mensen die al met elkaar in gesprek zijn.

Scroll naar boven