Introvert en toch kunnen verkopen

Bescheiden en toch kunnen verkoen
Picture of Marije Basstein

Marije Basstein

Wie klanten wil hebben, moet kunnen verkopen. Op enig moment moet je uit je comfort zone, uit je stoel, de auto in en klanten bezoeken. Natuurlijk kun je veel achter je laptop voor elkaar krijgen, maar niet elke business is een online business.

Maar wat nu als je niet zo’n prater bent en meer het type die de kat uit de boom kijkt? Hoe ga je dan succesvol verkopen, als je misschien een beetje verlegen bent?

Veel ondernemers lijden aan uitstelziekte. Da’s niet erg want je krijgt er geen koorts van en je hoeft ook niet naar het ziekenhuis. Je wordt er hoogstens onrustig en verliesgevend van.

Dit gedrag van uitstellen, smoezen en omtrekkende bewegingen, zorgt er wel voor dat je klanten ook niet in beweging komen. Een patstelling als het ware.

Je moet dus iets.

De bescheiden niet-zo’n-praters en Stille Willy’s noemen we introverte mensen. Ik vertel je vermoedelijk niks nieuws maar wist je dat introverte mensen kunnen uitgroeien tot hele goede verkopers? Niet gedacht hè?

Een pitch die overdondert, is meestal niet nodig. Je hoeft niet steeds maar weer te pushen.

 Wat je nodig hebt is een reëel beeld van verkopen en een manier die bij je past. Een manier die natuurlijk aanvoelt voor jou, je business en je klanten.

Extraverte praatjesmaker

Onlangs belde een ondernemer me met de vraag of ik nog een echte jager wist voor de vacature van junior accountmanager.

Een introvert persoon krijgt bij het horen van de kwalificatie een echt jager geheid rode vlekken in de nek.

Het beeld dat deze ondernemer van verkopers heeft, is dat verkopers allemaal extraverte praatjesmakers zijn. Als jij er ook zo over denkt heb ik een belangrijke mededeling voor je: “Laat dit beeld los!”

Exrtraverte praatjesmaker

Sales-Q&A-Sessie

Wees realistisch en leer verkopen op een manier die bij jou past. In de Sales-Q&A-Sessie van 100 minuten voor 100 euro kun je me van alles vragen en ga ik je vertellen hoe jij als Stille Willy (of Willemien) uiterst succesvol kunt worden als verkoper. 

Laat een reactie achter

Dit blog delen met je netwerk? Ik hou je niet tegen...