“Dus je bent eigenlijk een verkoper?”

De functienaam van Verkoper is niet twijfelachtig
Picture of Marije Basstein

Marije Basstein

Dit wil je niet horen als op je kaartje prijkt: Business Development Manager. “Verkoper?”, zei hij lichtelijk gepikeerd.
“Dat zie je helemaal verkeerd?”
“Oh sorry hoor”
zei ik. “Ik bedoel hier niets mee maar zo’n titel vraagt om uitleg.” Die uitleg kreeg ik.

Ik luisterde naar een enthousiast verhaal dat – kort samengevat – vertelde dat hij iemand was die anderen probeert te overtuigen, over te halen of te beïnvloeden om iets wat zij hebben (geld) op te geven in ruil voor wat wij hebben (een ‘fantastisch’ product).

Dus toch een verkoper.

Wees trots op wat je bent. Wees altijd eerlijk, ook al is dat niet direct in jouw voordeel.

Door sluwe figuren die het met de waarheid niet zo nauw nemen.

Verkopers willen dat jij afscheid neemt van wat je zo dierbaar is: je geld. En consumenten zijn bang voor een verkeerde aankoop. Daarom schiet iedereen automatisch in de verdediging als een verkoper je belt of voor je neus staat. Hoe je de functie ook omschrijft, de bedoelingen zijn snel duidelijk.

Vanwege die negatieve beeldvorming zijn voor de functie van verkoper als bliksemafleider vooral interessante titels geïntroduceerd.

Zoals: Account Manager, Sales Manager, New Business Director, Key Account Manager, Commercieel Assistent, Telemarketeer, Vertegenwoordiger, Buitendienst Medewerker, Verkoop Binnendienst Medewerker en Business Development Manager. En dan tel ik ‘Ondernemers zonder verkopers in dienst’ nog niet eens mee.

Helpt dit?

Nee natuurlijk niet.

Wat helpt is dat je als verkoper altijd integer en oprecht moet zijn en geen informatie achterhoudt of verbloemd die een koper op het verkeerde been zet. Durf bijvoorbeeld eens te zeggen dat jouw product ook iets niet kan?

Doe niet schimmig over de prijs en vertel gewoon wat iets kost en waarom de prijs is zoals ie is.

Hoe transparanter, hoe beter

Hoe eerlijker.

Als iedereen met een verkoopfunctie voortaan zo zou doen, wil straks iedereen verkoper worden en met trots VERKOPER als functie-omschrijving op zijn kaartje drukken.

Laat een reactie achter

Dit blog delen met je netwerk? Ik hou je niet tegen...