Vertel ik hem de waarheid of niet?

Fluwelen handschoen of werkhandschoen
Picture of Marije Basstein

Marije Basstein

Twijfel je wel eens? Vast wel. Doe ik ook. Is dat erg? Nee, want als je nooit twijfelt verandert er ook niets. Mijn twijfel heeft te maken met veranderen en lef. Ik twijfel soms of ik mijn fluwelen handschoentjes zal aantrekken of mijn werkhandschoenen.

Laatst nog
Hij zit tegenover mij en praten over de sales strategie van zijn bedrijf. “Er moet meer omzet komen”, zegt hij. “De afgelopen jaar waren best okay maar er verandert ineens zo veel in mijn business dat ik me soms ongerust maak.”

Ik hoor hem aan. Hij vertelt dat hij niet stil heeft gezeten en dat ie zijn website heeft aangepast. Trots vertelt hij hoe een webdesigner, een tekstschrijver en een fotograaf de klus hebben geklaard. De website ziet er inderdaad mooi uit maar inhoudelijk vind ik zijn verhaal vrij dun en clichématig.

 

Een dilemma voor mij en de klant

Mijn gedachte is dat hij met deze nieuwe website óók geen klanten gaat binnenhalen of houden. Hij moet echt van strategie veranderen want zo gaat het ook niet lukken.

Een dilemma voor mij en de klant. Ik vraag aan hem: “Welke handschoen zal ik aantrekken? De zachte, beschermende fluwelen handschoen of de stoere werkhandschoen die van wanten weet en het vuile werk niet schuwt?”

Hij is even van z’n stuk gebracht maar kiest na enige aarzeling voor de werkhandschoenen. En daar is lef voor nodig, vandaar de twijfel.

Als ik de waarheid niet durf te vertellen, wat is mijn advies als sales professional dan waard?

Lef hebben

Ik heb de werkhandschoenen aangetrokken, maar hij ook want ik vind het niet fair als ik alleen roep wat allemaal niet goed is. Hij moet ook het lef hebben om eens kritisch naar de zaken te kijken. Afbreken is niet moeilijk maar samen de boel weer op te bouwen vraagt om kennis, kunde en discipline.

Tja, soms doet het een beetje pijn en schuurt het een beetje. Maar zonder wrijving geen glans. Die nieuwe website komt er.

Als jij ook het lef hebt, bel me dan eens voor een Sales Start Sessie van 100 minuten voor 100 euro. Laat me dan wel even weten welke handschoenen ik moet aantrekken.

Laat een reactie achter

Dit blog delen met je netwerk? Ik hou je niet tegen...